TermékeinkBiobrikett


Konzervipari melléktermék


Égőfejek


 

 

Biobrikett

A BIOBRIKETT egy nagyon korszerű, környezetbarát tüzelőanyag, amely használatakor a környezetvédelem érdekei, a hulladék újrahasznosítás elvei, a természetes anyagok iránt érzett vonzódás és a kényelmi szempontok egyidejűleg érvényesíthetők. A tűzifa, a szén, a koksz és a szénbrikett helyettesítésére ajánlott környezetbarát energiahordozó legfontosabb tulajdonságai a következők:

Az Európai Unió döntése alapján a tagállamoknak 2010-re a teljes energia felhasználásuk 12 %-át megújuló energiaforrásból kell fedezniük. Világszerte folynak kísérletek és kutatások az alternatív, megújuló energiaforrások hasznosítására. Magyarországon a szakemberek az energiafű termesztésében látják ennek egyik fontos lehetőségét.
Az energiafű-fajták gyors növésű, igen magasra (2-3 méterre) megnövő fűfélék. Könnyen arathatók és száradás után a búzaszalmához hasonló eltüzelhető szálas anyagot adnak.
Mélyre hatoló bojtos gyökérzete javítja a talaj szerkezetét. Kiválóan termeszthető gyenge adottságú, alacsony aranykorona értékű földterületeken is. Jól tolerálja a szélsőséges éghajlati viszonyokat. Helyben 10-15 évig termeszthető. Gazdaságos, mert nem jelentkeznek évente a talaj-előkészítés és vetés költségei. Jól tűri a szárazságot, de megél a sós vízállásos területeken is.
A gyengébb minőségű talajon előállított nergiafű energia alapanyag előállítására alkalmas. Az energiafűből készített biobrikett tüzelőanyagként való felhasználása iránt nagy az érdeklődés a távhőszolgáltatók, a hőerőművek, valamint a lakossági felhasználók részéről is.
Biobrikett gyártási folyamat
A brikettálás első lépése az alapanyag darálása, mely ezek után egy tartályba kerül. Fontos, hogy a megfelelő brikkettálási folyamathoz a felhasznált anyag, jelen esetben az energiafű ideális nedvességtartalma 6-16% között megfelelő, a kiváló minőségű árucikk előállításához 10-14%-os nedvességtartalom az ideális. 16%-os nedvességtartalom felett a minőség drasztikusan romlik, és a brikettálás lehetetlenné válik.
A tárolóedényben előkészített (ledarált) anyag, vagyis a biomassza a tárolósiklókba kerül, onnan pedig felső adagolással kerül tovább a brikettáló berendezésbe. Ezek után a ledarált energiafű préselés közben jelentősen megnövekedett hőmérséklet hatására különböző természetes kötőanyagokat /pl. lignin/ szabadít fel. Ezek után következik a tömörítés (tömörség 1-1,3 g/cm3), melyet 800 bar-nál (800 kg/cm2-nél) magasabb nyomással érünk el (mi általában 1000-1200 kg/cm3 nyomáson gyártunk), amikor is elkészül a körülbelül 6 cm átmérőjű, henger alakú késztermék, melyet 1 napi természetes hűtés után 10 kg-os zsákokba csomagolunk.
A biobrikett felhasználása
A bio tüzelőanyagok szintén a megújuló energiaforrások korszerű termékei. Elsősorban fából, de más növényi eredetű anyagból pl.: energiafűből készülnek. Az igen száraz anyagokat felaprítják, majd kötőanyag nélkül nagy nyomáson különféle formába sajtolják. A különböző formájú brikettek (tojás, hasáb, rúd) stb.) kiválóan alkalmasak minden kandallóban, vagy cserépkályhában, és biotüzelésű kazánban való tüzelésre. Egyenletesen égnek, hamutartalmuk kicsi, bátran ajánljuk használatát.
A energiafűbrikett mindenfajta fűtőberendezésben jól használható. A megfelelő fűtési technológia elsősorban tapasztalati úton fejleszthető ki (huzatszabályozás, egyszeri berakott mennyiség, begyújtás, stb.)
A brikett fűtőértéke alapanyagtól függően 12-16 KJ/kg, ami hasonló a szuper minőségű tűzifáéhoz, de a tűztérben sokkal hatékonyabban használható „tűztömbösödő” tulajdonsága miatt.
A rendszeres brikettfelhasználók kialakult közös véleménye, hogy ahová kell 20 kg jó minőségű tűzifa, oda ugyanolyan hőmérséklet eléréséhez elég 12-15 kg energiafűből készült brikett.
Hatékonyan használható égésgyorsító, égéstökéletesítő anyagnak is (száraz anyag, töménysége miatt gyújtós használata ajánlott, ízzás közben óriási hőenergia szabadul fel).
Rendszeres használata tisztán tartja a tűzteret és a kéményt, mert égése „ tökéletes égésnek” mondható.

 

 

Konzervipari melléktermék /gyümölcs magvak/A konzervipari melléktermék hatalmas előnye, hogy megfelelő szárítás után alternatív fűtőanyagként is hasznosítható. Fűtőértéke 22 KJ/Kg. Egy átlag 100 m2-es családi ház, átlagos szigetelés mellett, 22 Celsius fok fűigény esetén, 7-8 tonna konzervipari fűtőanyagot használ fel egy szezon alatt.

Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően, ma már nem készül csonthéjas gyümölcsből magvazatlan konzerv a gyümölcsmag cianid tartalma miatt, így a korszerű konzervipari technológia lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt óriási mennyiségű gyümölcsmag halmozódik fel, melyet később akár tüzelőanyagként is felhasználhatunk.
Konzervipari melléktermék például a fent említett gyümölcsmagvak (meggy, cseresznye, szilva, barack) de a dióhéj, mogyoróhéj, mandulahéj, napraforgóhéj, és a borsóhéj is ebbe a csoportba sorolható.
A gyümölcsmagból tüzelőanyagot két módszerrel érhetünk el:
1 Természetes szárítás – Előnye, hogy nulla befektetett energiával érhetjük el a kiváló tüzelőanyag állapotát. Mivel a gyümölcs szezon nyáron van, ezért kezünkre játszanak az év legmelegebb hónapjai, így az egyébként káros UV sugarak hasznossá válnak, ugyanis a penészedés legnagyobb ellensége a perzselő napsütés. Megfelelő sík terepen vékonyan terítve, naponta forgatva, 3 egymást követő száraz napon belül el is készülhet egész téli tüzelőnk. Amint elérte a gyümölcsmag a megfelelő szárazságot, bigbag zsákokba kerülve száraz helyen tárolandó.
2. Mesterséges szárítás– Előnye hogy néhány óra alatt tökéletesen száraz fűtőanyagot kapunk, hátránya, hogy jelentős energiát kell befektetnünk. Ezt a szárítási formát terményszárítóban végzik, gyakorlatilag ugyanazt a hatást érjük el vele mint a természetes szárítással, nem éppen költséghatékony módon.
Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a természetes úton szárított gyümölcsmag jobb paramétereket mutat mint a mesterséges technológiával szárított mag.
Milyen kazán alkalmas gyümölcsmagvak égetésére?
Mivel a gyümölcsmagvak égés közben rendkívül gázosodnak, ezért felhasználásuk csak és kizárólag irányított égésű, automata adagolású kazánokba ajánlott.. Ezeket a kazánokat pellet és apriték égetésére találták ki, így speciális beállítások szükségesek a gyümölcsmagvak tüzeléshez, ami rend szerint csökkentett tüzelőanyag behordást jelent a már említett gázosodás és magas hőérték miatt. Ezen módosítások állandóak maradhatnak, mivel a gyümölcsmagvak hőértéke és állaga mindig egyforma szemben a pellettel, ahol akár minden vásárláskor más összetételű a granulátum, így a beállításokat is módosítani kell.
Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a beállításokat minden esetben nagy gyakorlattal rendelkező szakemberrel végeztessék el, mert a rossz beállítások következménye veszélyes a kazán szerkezetére nézve.
Környezettudatosság

 

 

ÉgőfejekA korszerűen optimalizált fűtési rendszerrel jelentős, akár 70%-os fűtési megtakarítás is elérhető. Az új generációs pellet égőfejek, szinte bármilyen biomassza alapanyagából (fafeldolgozó ipar hulladékai, energia növények, mezőgazdasági növények) előállított pelletek elégetésére alkalmas. A legtöbb típus teljesítményszabályzású, vagyis az egyedi igényeknek megfelelő teljesítményt biztosítja. Léteznek olyan rendszerek, melyek időjárásfüggő szabályzással és vezérléssel vannak kialakítva.

A pellett égőfejek működési elve
A pellet égőfejek hasonlóak a hagyományos gázégőkhöz, azzal az eltéréssel, hogy a fűtőanyag környezetbarát pellet. A fűtési rendszer vezérlése egy csiga segítségével automatikusan meghatározott mennyiségű pelletet juttat az égőfejbe, melyet egy elektromos fűtőszál gyújt be. A vezérlés ezt követően biztosítja a kívánt hőigényt, és a megfelelő pelletmennyiség adagolását. Amennyiben elértük a kívánt hőmérsékletet, a vezérlés nem juttat több pelletet a rendszerbe, az égőfej tisztításra kerül, és a kazán leáll.
Előnyei:

Környezettudatosság
A pelletkazánok rendelkeznek a legkifinomultabb levegőszabályzó elektronikával, éppen ezért károsanyag-kibocsátásuk messze a legalacsonyabb. (1 t pellet = max 800g hamu)